top of page
Zoeken

Het betoverende verhaal achter geurkaarsen: van het ontstaan tot heden

Bijgewerkt op: 29 apr 2024


Geurkaarsen zijn meer dan alleen decoratieve accessoires die een aangename geur verspreiden.

Ze hebben een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot oude beschavingen.


Het ontstaan van geurkaarsen gaat duizenden jaren terug en is nauw verbonden met de ontwikkeling van menselijke beschavingen. Het gebruik van kaarsen is één van de oudste methoden om licht te creëren. Door het toevoegen van geuren werden kaarsen voor meer doeleinden gebruikt.


Het ontstaan van geurkaarsen

De vroegste vormen van kaarsen werden vermoedelijk al zo'n 5.000 jaar geleden gebruikt in het oude Egypte en in andere delen van het Midden-Oosten. Deze vroege kaarsen waren gemaakt van riet, met het ene uiteinde gedrenkt in dierlijk vet als brandstof.

De Egyptenaren gebruikten deze kaarsen voor verlichting en religieuze rituelen.

Hoewel er geen specifiek bewijs is dat geurkaarsen destijds werden gebruikt, wordt aangenomen dat geurende oliën en plantenextracten werden toegevoegd aan het kaarsvet om aangename geuren te creëren.


In de oudheid werd de techniek van kaarsen maken verder ontwikkeld.

De Romeinen gebruikten kaarsen gemaakt van aangeklede papyrus, waarin een absorberend materiaal, zoals een stuk touw, werd gedoopt in gesmolten dierlijk vet.

Kaarsen werden vooral gebruikt bij religieuze en spirituele ceremonies.

In het oude Griekenland bijvoorbeeld werden geurkaarsen aangestoken tijdens aanbiddingen aan de goden, terwijl in het oude China kaarsen met geurende was werden gebruikt om de geesten van overledenen te eren. Deze geurkaarsen werden beschouwd als een manier om de verbinding met het goddelijke of de spirituele wereld te versterken.


een Middeleeuwse kerk, verlicht door kaarsen

Verfijning

Tijdens de middeleeuwen werden kaarsen verder verfijnd. Bijenwas, afkomstig van bijenkorven, werd een veelgebruikte grondstof voor kaarsen. Bijenwaskaarsen brandden schoner en met minder rook dan kaarsen gemaakt van dierlijk vet. Ze werden voornamelijk gebruikt in kerken en kloosters vanwege hun religieuze betekenis.



Statussymbool

Naast religieuze plaatsen werden geurkaarsen ook gebruikt in adellijke woningen en kastelen. Ze werden beschouwd als een teken van luxe en verfijning: de geurkaarsen dienden als statussymbolen, waarbij zeldzame en exotische geuren werden gebruikt om de rijkdom en de smaak van de eigenaar te tonen.


Geuren maskeren

Daarnaast hadden de geurkaarsen een heel belangrijk doel: het maskeren van lichaamsgeuren.


Persoonlijke hygiëne was destijds heel anders dan nu.

Toegang tot schoon water was niet vanzelfsprekend, en sommige religieuze overtuigingen, met name die van de katholieke kerk, moedigden bescheidenheid en matigheid aan. Er was een opvatting dat overmatige aandacht voor het lichaam en persoonlijke verzorging als ijdelheid werd beschouwd.


Men waste zich mogelijk slechts enkele keren per jaar volledig, vaak in de zomer wanneer water gemakkelijker beschikbaar was. Tussendoor werd dagelijkse hygiëne meestal beperkt tot het wassen van het gezicht en de handen.

Je kunt je voorstellen dat lichaamsgeuren zich volop konden ontwikkelen….


een Middeleeuwse brandende kaars, versierd

De geurkaarsen van die tijd werden geïmpregneerd met geurende oliën of kruidenextracten. Populaire geuren waren onder andere lavendel, roos, mirre en kruidnagel. Deze geurende kaarsen werden in kamers geplaatst om de omgeving te parfumeren en ongewenste (lichaams-)geuren te maskeren.






Het gebruik van geurkaarsen om lichaamsgeur te verbloemen was niet zo wijdverbreid als het gebruik van geurkaarsen in religieuze en ceremoniële contexten. De meerderheid van de bevolking had beperkte toegang tot dergelijke luxeproducten, en het verminderen van onaangename lichaamsgeuren was niet altijd een prioriteit in het dagelijks leven.


Verdere ontwikkeling van de geurkaars

In de 13e eeuw begon de kaarsenindustrie zich te ontwikkelen, vooral in Engeland en Frankrijk. Gilden van kaarsenmakers werden opgericht en er werden regels en standaarden vastgesteld voor het maken van kaarsen.


In de 18e eeuw vond de Franse chemicus Michel Eugène Chevreul het kaarsenlont uit. Dit was een belangrijke ontwikkeling omdat het de brandtijd van de kaarsen aanzienlijk verlengde en zorgde voor een stabielere (en dus minder gevaarlijke) vlam.


Met de komst van de industriële revolutie in de 19e eeuw werden kaarsen steeds vaker op grotere schaal geproduceerd. De uitvinding van de stearinekaars in 1825, gemaakt van stearinezuur afkomstig van dierlijk vet, zorgde voor goedkopere en betere kaarsen.

Later werden ook paraffinekaarsen geïntroduceerd, gemaakt van aardolie, wat zorgde voor een nog grotere beschikbaarheid en betaalbaarheid van kaarsen.


In een tijd waarin elektriciteit niet bestond, waren kaarsen de primaire bron van verlichting.

Met de opkomst van elektriciteit in de 20e eeuw nam het gebruik van kaarsen als belangrijke lichtbron af. Kaarsen werden voornamelijk gebruikt voor decoratieve en ceremoniële doeleinden, zoals bij verjaardagen, religieuze vieringen en romantische gelegenheden.


een mooi gedekte tafel, luxe, brandende kaarsen

Decoratie en sfeer

In de afgelopen decennia hebben kaarsen een heropleving doorgemaakt als decoratieve en sfeerverlichting.

Hoewel elektrische verlichting de rol van kaarsen als primaire lichtbron heeft overgenomen, blijven kaarsen een speciale plaats innemen: mensen gebruiken kaarsen steeds vaker om een warme en gezellige sfeer te creëren, en voor ceremoniële rituelen.

Geurkaarsen kunnen ook helpen om een ontspannen sfeer te creëren, stress te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen.


"Een betoverende symfonie van licht en geur"


Geurkaarsen hebben een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroegste beschavingen. Van de oude rituelen tot de moderne toepassingen, geurkaarsen hebben zich ontwikkeld tot een geliefd onderdeel van ons dagelijks leven. Ze bieden niet alleen een aangename geur, maar creëren ook een sfeer van comfort, ontspanning en betovering.


Dus geniet van het dansende licht en de heerlijke geur van een goede geurkaars!

 
 
 

Comments


Logo van EM Candles

ADRES

Van den Berg-erf 9

5384 NZ HEESCH

  • Instagram
  • Facebook

CONTACT

Telefoon en Whatsapp:

06 - 20 17 24 91

Email:

em@emcandles.nl

INFORMATIE

Copyright statement

Alle foto's, afbeeldingen, teksten en beschrijvingen op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gereproduceerd, gedistribueerd of anderszins gebruikt zonder schriftelijke toestemming vooraf van EM Candles.

Alle rechten voorbehouden.

© 2025 EM Candles

bottom of page